Европа бе пазарът, който дълги години бе доминиран от дизеловите автомобили. Но вече не, поне според статистиката за април 2017 на JATO Dynamics. Общите продажби на нови автомобили през този месец са спаднали със 7,1%, но реализацията на дизелови машини е намаляла с цели 15%.

През април 2016 всяка втора продадена кола в Европа е била дизелова. През април 2017 продажбите са 46%, което означава, че дизелът вече отстъпва лидерството си.

"Докато за този процес има няколко причини, най-очевидните водят към „Дизелгейт”, поставил началото на този спад,” коментира Фелипе Муноз, главен анализатор на JATO Dynamics. "Освен това, медиите продължават да съветват клиентите да избягват на всякаква цена този тип гориво.”

През април се забелязват притеснителни тенденции за няколко марки. Макар Volkswagen Golf да се завърна начело на продажбите в ЕС, общите му продажби спадат с цели 28,1%, докато тези на Polo с 11,4% (трето място). Двата модела разделя Renault Clio, чийто продажби също спадат със 7,1%.

На противоположния полюс е представянето на Citroen C3, който достигна до деветото място по продажби в Европа, благодарение на ръст от 48,1%. Още по-впечатляващ е ръстът в продажбите на Volkswagen Tiguan: 71,6%, нареждайки го на място №4.

Голям скок напред отбелязва новия Peugeot 3008, подреждайки са на 5-то място сред SUV-моделите. VW Group и PSA са радват на голяма популярност, като четири от всеки 10 продадени автомобила в Европа е на тези два концерна.