Психолозите мислят, че границите карат децата да се чувстват по-сигурни и спокойни. Всъщност някои ограничения могат да направят точно обратното и ги карат да се чувстват неспокойни и забавят развитието им.
Точно затова решихме да ви покажем кои са нещата, които не трябва да забраняваме на децата да правят. Това би било най-полезното нещо за тях.

1. Да задават въпроси
Детето расте и научава повече за света, като естествено намира все повече и повече въпроси. Може и да е трудно на родителите да отговорят на всички тях наведнъж, особено когато са уморени, но качественото време прекарано с децата не само им помага да се развият, но и създава здрава връзка между родителя и детето, която остава дори и когато порасне.

2. Да плаче
Малките деца изживяват всичко много по-силно от възрастните. Не забранявайте на детето ви да плаче и не го карайте да се срамува от сълзите си. По-добре е да му помогнете да разбере защо плаче и да му помогнете да преодолее това рационално.

3. Да има свои неща
Детето има право да притежава собствени предмети, точно както възрастните. Нека не се срамува от това, но нека и да не излиза извън границите и да става алчно.

4. Да казва „не“
Децата не са нечий предмет – те са член от семейството, който има собствено мнение. Да им забраните да казват „не“ означава да пренебрегнете мнението и желанието им. Вместо това се опитайте да достигнете до консенсус или да им обясните защо понякога трябва да правят неща, които не искат.

5. Да бъдат шумни
Не разваляйте детството на детето си. Оставете го да пее песни и да издава звуци. Това е единственият период в живота им, в който са свободни да правят такива неща.

6. Да се страхуват
Малките деца се плашат от доктора или от някой странен близък, а това е нормално. Нека не се срамуват от това, че имат страхове. Уверете ги, че сте там и няма от какво да се страхуват.

7. Да имат тайни
Колкото повече растат децата, толкова повече се нуждаят от усамотение. Би трябвало да знаете какво се случва в живота им, но се уверете, че не прекрачвате границата. Доверието на детето е безценно и по-добре да не го рискувате като четете дневника му или го притискате да издава тайните си.

8. Да се ядосва или да ревнува
Детето също е човек и има право да изпитва негативни емоции. Помнете, че силата на волята му не е особено силна все още, което им пречи да се контролира добре. Вашите деца не трябва да спрат да изразяват чувствата си, само защото си мислим, че са „лоши“.

9. Да правят грешки
На никой не му харесва, когато допуска грешки, а дори е още по-ужасно, когато някой възрастен ти се кара за тях. Не би било изненада, ако детето не би искало да прави нищо само след това, а търси нечия помощ постоянно.