Специално звено ще следи сградите - паметниците на културата, в столицата. В него освен експерти от НАГ ще бъдат привлечени и експерти от Музея за история на София. "Създаването на тази структура се налага заради последните промени в Закона за културното наследство, които прехвърлиха грижата за сградите – паметници на културата с местно значение, от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към общините", обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

От началото на годината работи и електронна база данни, в която се съдържа информация за всеки имот в столицата. Целта на електронния регистър е да се вписват всички актове, засягащи имотите, като издавани разрешения за строеж, инвестиционни проекти, статут на културно наследство.

Както „Монитор” писа, вече има и интерактивна интернет карта, където влизат къщите - паметници на културата, които от години се рушат. Досега в списъка са влезли седем от емблематичните за столицата сгради -„Захарна фабрика”, къщите на арх. Георги Фингов и поета Пейо Яворов, както и сграда на бул. „Македония“ №42, както и цели три на улица „Стефан Стамболов”. На всички тях общината е наложила санкции в размер на 569 000 лв.

Като повечето от заведените актове се оспорват в съда. Според експертите за опазването на културното ни наследство са необходими спешни мерки, като предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ясни критерии, данъчни облекчения при инвестиране в сградата и др.

„Захарна фабрика” е паметник на културата от 1998 г., като години наред собствениците са я оставили да се стопи от ромски набези за тухли и желязо. През 2009 г. общината налага имуществена санкция в размер на 100 000 лв. на „Ти Ей Би Риъл Естейт” ЕООД. Година по-късно Софийският районен съд намалява наложеното наказание до 50 000 лв. През 2015 г. Столична община налага още две имуществени санкции, всяка за по 100 000 лв. на новия собственик „Родна Земя Холдинг” АД. Административният акт отново е обжалван пред Софийския районен съд.