Чуждестранните алпинисти и шерпите на връх Еверест са загрижени за увеличаването на кражбата на кислородни бутилки от високите лагери.

Те казват, че това може да застраши живота на алпинистите, защото всеки от тях има определено количество за изкачване, както и за спускане, съобщава Би Би Си.

Питеснението е засилено и от последните групи от алпинисти, които чакат времето да се оправи за последното им изкачване към върха. Експерти твърдят, че тълпи от алпинисти, които са много неопитни, кактои неподготвени водачи също са допринесли за ситуацията.

"Става сериозен проблем там", казва шерпът Нима Тенджи. "Продължих да чувам от групи, че техните кислородни бутилки са изчезнали и това може да е животозастрашаващо - особено когато са изчерпани и все още не са стигнали върха, или имат намерение да използват заредените бутилки на връщане."

Чуждестранни алпинисти публикуват за кражбите и в социалните медии.

"Още седем бутилки кислород са изчезнали от нашето снабдяване", пише водчът на експедиция Тим Мосдейл във Фейсбук в понеделник. "Този път от "Южния Кол" (лагер 4, последният лагер преди Еверест на 7,900 метра)."

Допълва, че "за щастие, Пемба, след като вчера изкачи Лхоце, имаше достатъчно енергия, за да отиде в "Южния Кол", да провери нашият лагер и да каже какво е положението. Но ще остане ли там бутилките, когато пристигнем след няколко дни или ще изчезнат още няколко бутилки магически въздух?" По-рано Мосдейл е публикувал за подобен инцидент и на Лхоце, близо до Еверест.

Въпреки че по-рано беше съобщено, че смъртността през този сезон е достигнала 10, непалските власти са заявили, че могат да потвърдят само пет смъртни случая досега. Нито един от смъртните случаи не е свързана с кражбата на бутилки с кислород, поне засега.

"Какво можеш да направиш, когато крадците разбият ключалките на палатката и вземат бутилки с кислород, храна и дори газ за готвене?", казва шерпа Фурба Намгял, генерален секретар на Националната асоциация на планинските водачи в Непал (NNMGA).

"Става тенденция. Поради такива инциденти алпинисти трябваше да се върнат, без да достигнат върха, защото когато научиш, че вече нямаш животоспасяващи бутилки, първото нещо, което искаш да направиш, е да се върнеш в базовия лагер."

Все още никой не е хванат да краде бутилките, съобщават от NNMGA.

Те подозират, че това могат да бъдат групи, които са неправилно подготвени и са изправени пред ситуации, застрашаващи живота им, тъй като нямат достатъчни доставки и провизии.

Казват, че има нарастваща практика да се крадат бутилки с кислород от високите лагери и да се доставят в базовия лагер, за продажба.

"Този пазар изглежда процъфтява в базовия лагер", каза шерпа Нима Тенджи.

Правителствените служители са наясно с всичко това.

Те казват, че се опитват да въведат ново правило, което ще изисква всеки катерач да има Шерпа, така че да е сигурно, че имат кислородни бутилки, лекарства и храна.

Правителството даде разрешение на близо 400 планинари да се изкачат на връх Еверест този сезон.

Около 300 души вече са се изкачили на най-високия връх, а останалите чакат времето да се изчисти, казват служители.