„Никой от нас не знае какво е предложението за еврозоната”, коментира пред bTV Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките.

Преди дни стана ясно, че страната ни е в очакване на нов план на Европейската комисия за разширяване на валутния съюз, който щял да бъде „неустоима оферта”.

„Информацията е изненадваща, но обяснението е, че е свързано с преговорите за излизане на Великобритания от ЕС и с консолидацията на страните в съюза”, посочи Андронов.

Според него това не означава, че в Брюксел ще си затворят очите пред България, ако не покриваме критериите за прием на еврото.

„Ако България продължително спазва всички критерии, би трябвало да няма никакъв проблем, но решението е политическо”, допълни Андронов и подчерта, че не се очаква паричен проблем ако приемем еврото.

„България трябва да покаже, че нейната икономика се е приближила до тези на по-богатите страни-членки от ЕС, преди да започне присъединяването си към еврозоната”, заяви в сряда главният икономист на Европейската централна банка Питър Прат.

Страната влезе в Европейския съюз през 2007 г. и въпреки че има относително ниска инфлация и стабилни публични финанси, присъединяването ѝ към еврозоната е затруднено от неуспеха да се справи с високите нива на корупция и ниските доходи, посочва „Ройтерс” (Reuters).

„Когато погледнете формалните критерии, статистиката за сближаването, изглежда доста добре”, каза Прат на финансов форум в София.

„Разбира се, дебатът е за това, което ние наричаме сега „устойчива конвергенция”, тя е по-структурна, защото, след като се присъедините към паричния съюз, това е необратимо, няма изход”, подчерта той.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви на същия форум, че София ще използва дипломацията, за да убеди европейските си партньори, че е готова да се присъедини паричния съюз.

„Приоритет на нашето правителство е подготовката на страната за присъединяване към еврозоната, както и подготовка за участие в банковия съюз”, каза Горанов.

„Усилията ни за интегриране в европейската финансова инфраструктура ще продължат по начина, по който смятаме, че е правилно - с дипломацията, за да убедим нашите партньори, че сме готови да станем част от тези структури”, добави той.