Руският президент Владимир Путин заяви пред македонския си колега Георге Иванов, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". “24 май е празничен ден в Русия, заради Деня на славянската писменост, която дойде у нас от македонската земя“, е заявил Путин при визитата на Иванов в Москва“, цитиран в официално съобщение от Кремъл.

Иванов от своя страна е заявил, че е символично посещението му тъкмо на 24 май, когато се отдават почести на панславянските учители и светци братята Кирил и Методий, които са "наши духовни учители".

Изказването провокира множество реакции от българска страна, като първа с позиция в профила си във “Фейсбук“ излезе министърът на външните работи Екатерина Захариева.

“Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“, посочва Захариева.

Тя припомня, че на 29 април 2012 г. патриархът на Москва и цяла Русия Кирил е казал пред президента Росен Плевнелиев в София, че българите са пренесли книжната грамотност в Русия.

"Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута", допълва Захариева

"Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди", посочва тя.

Премиерът Бойко Борисов също реагира на изказването на Путин. “Направени са коментари по темата, които не мога да подмина. Ако се връщаме назад в миналото, ако продължаваме да спорим за историята, след като историците отдавна са се произнесли – кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката – това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, близо 300 милиона пишат, четат и обогатяват европейската култура“, заяви Борисов на церемонията по връчване на годишната награда за проевропейска политика на телевизия “Европа“ .

“Както г-н Херман ван Ромпой каза, страни като Белгия са създадени 1000 години след България. Затова и с нашето културно-историческо наследство, с това, което имаме, сме една от държавите, които дават цвета на Европа“, каза още Борисов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че това е непознаване на историята. "Учудва ме, че президентът на най-голямата славянска държава не познава историята на славянските народи. Русия, която говори за славянството, за православието, не познава историята", коментира и военният министър Красимир Каракачанов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също осъди изказването на Путин. "Изказването му е изненадващо и неприемливо. България е носителят на това богатство и ние трябва да го защитим. Сигурно това е някакъв сигнал към нас и трябва да го разчетем. Важното е да заявим, че не приемаме такова отношение и трябва да защитим историята си. Позицията на министър-председателя и МВнР са достатъчни”, каза пред Нова телевизия Нинова.

Министърът на културата Боил Банов изрази своята изненада от думите на руския президент.

"Днес двама държавни мъже споделили, че азбуката тръгнала от някъде дургаде, не от България, уважавани, големи политици. А аз съм министър на културата на една малка държава, не смея да говоря, чудя се как да ви поздравя! Пожелавам на всички хора по света, повече чувство, повече усещане за толерантност! Повече уважение един към друг, повече уважение към историята!", коментира Банов на приема в посолството ни в Рим по случай 24 май.