„Бих пожелал нашето министерство на външните работи да изпрати един набор от книги на руското посолство като историческа справка, за да се запознаят по-добре с българската история, но и да имат характера да напомнят на руското ръководство, че подобни изказвания не работят за добрите отношения между нашите страни”, заяви в студиото на „Здравей, България” историкът проф. Ангел Димитров, който е и първият посланик на България в Македония. Изказването му бе в коментар на изказване на руският президент Владимир Путин по повод славянската писменост.

„Това е казус в развитие. Това е политика, не е изпусната фраза. Началото на този казус е 18 септември миналата година, когато руският депутат Пьотр Толстой с откровен цинизъм каза, че руснаците са си купили половината Черноморие и ще купят и останалата част от България”, коментира журналистът Иво Инджев и попита: „Кой реагира тогава най-остро в България?”, но сам си отговори: „Русофилите”.

Проф. Ангел Димитров от своя страна заяви, че „руският президент Владимир Путин винаги знае какво казва и е внимателен в говоренето си”.

„24 май е не само най-обичания български празник, а това е първият светски празник, който обединява всички българи. За първи път е празнуван през 1852 година в Пловдив като училищен празник. Този ден за кратко време се превръща в един от символите на желанието на българите да се развиват”, добави историкът проф. Ангел Димитров.