Министърът на външните работи Екатерина Захариева коментира изказването на руския президент Владимир Путин, според когото славянската писменост е дошла в Русия от Македония. Чрез профила си във Facebook Екатерина Захариева припомни на Путин, че създаването на писмеността е станало „по волята и с участието на българската държава и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старославянски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността“.

„На 29-ти април 2012 г. Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил каза на президента Плевнелиев в София: Българите пренесоха книжната грамотност в Русия“, пише Захариева.

„Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи“, добавя тя.

Според нея благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута. 

„Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди“, каза външният ни министър и в края на коментара си цитира стих на Иван Вазов:

"Че и ний сме дали нещо на светът
и на вси словене книга да четат;"