Кафето е начин на живот. То може да е ритуал, навик, удоволствие, страст, необходимост.Някои хора се наслаждават на кафето с небце, тяло и душа - от гъстия каймак, който се приплъзва по тънкия керамичен ръб на чашата, до леко горчивия плътен послевкус, вдъхващ цвят и контраст на новия ден. Ароматът на прясно приготвена чаша кафе може да се сравни с удоволствието от миризмата на току-що окосена трева, дъждовна земя или морски пясък.

Ако вие като нас спадате към тази порода, то предполагам бихте предпочели да не пиете никакво кафе пред това да се задоволите с разочароващ смес в пластмасова чаша.  Ето и деветте заповеди на кафе баристите, които са в основата на перфектната чаша кафе наслада.

Използвайте само прясно кафе на зърна.

Въздържайте се да купувате големи пакети, които ще държите дълго отворени или насипно кафе в прозрачно пликче. Кислородът и светлината развалят вкуса на печените зърна. Затова се доверете на компании, които ви предлагат кафе, което е запечатано вакуумно в стабилни опаковки.

Съхранявайте го правилно.

Никога не слагайте закупеното кафе в хладилника. Зърната му имат пореста структура биха попили цялата миризма и влага носещи се в хладилника. Най-добрият вариант за съхранение е в буркан или в друг съд с плътно затваряне и никакъв достъп до пряка светлина.

Изберете качествена марка кафе.

Изборът на сорт кафе съперничи на този на любителите на вино. Факт е обаче, че специализираните марки даващи пълна информация за страната, региона и произхода на използваното кафе дават коренно различно вкусово преживяване спрямо масовите брандове. Специалистите препоръчват да се търси 100% Арабика. По-евтините марки използват зърна Робуста, които съдържат много повече кофеин и дават по-груб, горчив вкус.

Мелете кафето директно преди употреба.

Кафето започва да губи своите качества веднага след като бъде смляно. Ето защо, най-вкусните и ароматни чаши кафе се правят от зърна смелени малко преди да бъдат запарени.

Използвайте качествена вода.

Нищо не може да развали чашата кафе толкова бързо колкото вода от чешмата съдържаща много хлор или без вкус. Затова сериозните любители на кафе използват бутилирана трапезна вода или специални филтри от въглен, с която пречистват чешмяната.  Не забравяйте, че меката или дестилираната вода също развалят кафето - минералите във водата са основата на добрата чаша с карамелено-кафява напитка.

Избягвайте евтините филтри.

Филтрите закупени изгодно по-често влошават вкуса на кафето според експертите. Търсете такива, които са избелвани с кислород или без диоксин.

Внимавайте със съотношението вода/кафе.

Стандартното съотношение за качествена чаша кафе с нормална сила е 2 равни супени лъжици кафе на чаша от  180 мл. Няма да излъжете системата като сложите по-малко кафе или повече гореща вода, за да приготвите повече чаши с кафе без това да рефлектира върху вкуса им.

Внимавайте с температурата.

Прекалено горещата вода ще извлече повече горчиви вещества от кафето отколкото приятни. Най-подходящата температура за приготвянето на кафе е 93°C или 45 секунди след завирането на водата. След като кафето е приготвено не очаквайте то да запази вкусовите си качества за дълго.  Претоплянето, преваряването или поставянето му върху гореща подложка ще превърне дори и идеалната чаша с  кафе в кафява горчилка.

Пазете оборудването чисто.

Постарайте се да почиствате всички контейнери за кафе и мелачки през няколко седмици, за да премахнете натрупванията от маслата. Поне веднъж месечно използвайте препарат за почистване на кафе машини или оцет, с който да премахнете натрупванията от минерали върху кафе машината ви. Разбира се, преди употреба изплакнете обилно с вода.