Медали от Олимпиадата в Рио де Жанейро са започнали да се лющят и да ръждясват. Най-малко 100 спортисти в световен мащаб са получили дефекни медали. 

Повече от 80 американски спортисти са изпратили медалите си на Олимпийския комитет на САЩ, за да ги препратят на организаторите за подмяна. 

Олимпийският комитет на САЩ обяви, че знае за проблемите от декември миналата година.

Говорителят на организационния комитет на Олимпиадата в Рио Марио Андрада обяви, че са получили сигнали за проблеми с покритието при 6-7% от медалите. По думите му проблемът идва от разликата в температурите. 

Влошаването на състоянието на медалите е напълно нормално след девет месеца и само 1.34% от увредените отличия са златни, сребърните са 30%, коментира той.

Международният олимпийски комитет (МОК) e започнал процедура по замяни на медалите на състезатели, които не са доволни от състоянието им.

"Най-често дефектите се появяват вследствие на удар в земята. Сред най-често срещаните проблеми са падане на покритието, ръжда или появата на черни петна на места, на които медалите са претърпели удари вследствие на изпускане", обясни Андрада, цитиран от Independent.

Не е необичайно медалите да се наранят, тъй като често се предават от ръка на ръка след Олимпиадата. Но толкова големи дефекти са необичайни, отбелязва медията. 

Част от спортистите, при чиито медали са се появили дефекти, са решили да не искат замяна, тъй като приемат, че медалите имат преди всичко сантиментална стойности и затова не искат нови. 

За организацията на Олимпиадата в Рио са похарчени около 12 млрд. долара.