Във връзка с решението на Върховния административен съд относно отмяна на текстове в действащата наредба, по която работят териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК), БЛС застава изцяло зад медици в ТЕЛК и подкрепя исканията им за цялостна реформа в действащата административна уредба.

Според ръководството на БЛС са необходими спешни мерки за промени в законодателството за медицинската експертиза.

"Възникналия казус след отмяната на част от текстовете на наредбата от ВАС затруднява работата на лекарите в ТЕЛК и усложнява достъпа на пациенти до адекватно определяне степента на увреждане. От три години поставяме въпроса за работата на ТЕЛК и усложнената административна уредба, с която се работи там", коментира председателя на БЛС, д-р Венцислав Грозев.

Той смята, че "правните недомислици създават напрежение сред лекарите, недоволство сред пациентите и са основа за негативно отношение на обществото към хората с телкови решения. Многократно изпращахме писма до Здравното Министерство, с искане представители на лекарския съюз да бъдат включени в работни групи, които детайлно да разгледат постъпилите предложения за промени в наредбата."

Допълва, че "БЛС обработи предложения на колеги, работещи в ТЕЛК от страната и представи концепция за цялостна промяна, която да се улесни работата на лекарите и да бъдат премахнати административните пречки пред пациентите".

Лекарският съюз алармира, че ощетени от неработещата административна уредба на ТЕЛК са не само пациентите, които регулярно се сблъскват с необясними и нелогични казуси. Специалистите работещи в териториалните комисии също срещат трудности да извършват адекватно дейностите си.

"Това са административни проблеми, чието съществуване е известно от години, които освен това не са нерешими. Решението на ВАС е добър повод да се обърне внимание на цялата нормативна уредба на ТЕЛК и в спешен порядък да бъде напълно променена", категоричен е д-р Грозев.