Американският президент Доналн Тръмп пристигна за ранна сутрешна аудиенция при папа Франциск във Ватикана, която продължи само 30 минути, както бе предвидено по програмата

Протоколът строго се спазваше, с което бе подчертан строго формалният и официален характер на срещата на двамата на фона на острите задочни реплики, които двамата си размениха по време на кандидат-президентската кампания в САЩ м.г.

Преди да седнат на разговор в Папската библиотека в 8:33 ч, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. ДПА отбеляза, че за разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си.

След като тв операторите и фоторепортерите напуснаха стаята, двамата имаха кратък разговор, чието съдържене засега не се оповестява. Той продължи само няколко минути, след което при тях влязоха останалите членове на американската делегация. Заедно с тях дойдоха и първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Двете дами също бяха облечени в строго официални черни тоалети с воали, както повелява протоколът на Ватикана. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на прездента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Преди срещата почести на Тръмп отдаде швейцарската гвардия на папата, строена на двора пред входа на Апостолическия дворец. Тъм президентът на САЩ бе посрещнат от архиепископ Георг Гансфайн, оглавяващ папското домакинство. Той поведе високия гост през изписаните с фрески коридори към личния кабинет на Светия отец.

След разговора си и след като към двамата се присъединиха и останалите членове на американската делегация, папа Франциск и Доналд Тръмп си размениха подаръци.