Да живееш с домашен любимец си е цяло приключение. Всеки стопанин на животинче вкъщи може да потвърди това. От уроците по ходене до тоалетна до интересните гледки, на които се натъкваме, когато се приберем вкъщи след дълъг ден, изненадите са безбройни. За това свидетелстват и следващите истории. Няколко човека споделят какви са странните неща (странни за нас хората), които пухкавите им съквартиранти са правили.

***

Преди година забелязахме, че нещо тича в кухнята и издава звуци. Оказа се, че е мишка. Оставихме на нашата котка да се справи със ситуацията. Но... котаракът ни реши, че няма нищо нередно във въпросната ситуация и кухнята си е наред. Решихме, че неговите инстинкти са изчезнали, защото е домашна котка и го тествахме. Затворихме го в кухнята за през нощта. След около час и половина го чухме как залавя мишката и я яде. Когато отворихме вратата на кухнята, видяхме, че всъщност е скочил върху барплота, отворил е кутията с хляба и всъщност яде от него.

***
Моето куче е много добре тренирано и никога не яде храна, когато чужди хора му дават. Когато замина на бизнес пътуване, оставям съседите ми да се грижат за него. И понеже Джони (така се казва кучето ми) не яде от други хора, аз се обаждам на съседката ми по телефона, тя включва високоговорителя и казвам: „Джони, може да ядеш!“ Само така той започва да се храни. Умник!

***
Започнах да забелязвам, че някой ми краде цигарите. Обвинявах всеки вкъщи, но никой не си призна. Един ден както си седях в кухнята, с ъгълчето на окото си видях, че плъхът ми се измъква от клетката си, качва се на масата, сам си изважда цигара от кутията и се крие под дивана веднага след това. Последвах го и изместих дивана. Натъкнах се на поне 10 цигари, грижливо събирани под дивана. Странно, но това ме накара да спра пушенето.

***

Бях в болница за около седмица. Всеки ден родителите ми идваха и ми разказваха какво се случва навън. Открих, че котката ми не се беше прибирала вкъщи два дни. Разтревожих се, защото той почти никога не излиза навън. След няколко дни вече можех да излизам и когато го направих, познайте какво видях! Моето малко чудо седеше в градинката пред болницата и мяукаше. С много уговорки ми позволиха да го взема в болничната си стая за малко.

***
Моят папагал си има половинка: един гълъб прелита до прозореца всеки ден и те си комуникират през стъклото. Очевидно за любовта наистина няма граници и животинският вид не е от значение.

***
Аз живях под наем заедно с котката си. Тя много обичаше да мяука силно посред нощ, за да му отварям вратите из апартамента и да се разхожда или просто, за да го погаля. Наскоро се преместихме в нов апартамент без вътрешни врати. Помислих си, че най-накрая ще се наспя, но не. Тя отново започна да надава рев през нощта. Събудих се, отидох до прага, където нямаше врата и се престорих как отварям въображаема врата. Котката премина през „вратата“ и се настани в леглото ми. В три часа сутринта ме събуди и ме накара да стана от леглото, за да и отворя врата, която не съществува.

***
Моя приятелка има огромна къща, в която реши да направи партито за сватбата си. Дойде моментът за даване на подаръци. Аз и съпругът ми отидохме при младоженците и в момента, в който си отворих устата да ги поздравя, видях ужаса изписан на лицето на булката. Обърнах се и ахнах. Котката на булката също беше решила да остави подарък. Донесе една мъртва полска мишка, която държеше в устата си. Колко разочарована остана, когато вместо с ентусиазъм, беше посрещната с викове и уплаха!