Днес над Западна и Централна България облачността ще е значителна, след обяд - купесто-дъждовна и на много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. В отделни райони валежите ще са интензивни и ще има условия и за градушка. Повече слънце ще има над Източна България. Максималните температури ще са предимно между 19 и 24 градуса, прогнозира НИМХ-БАН.

Жълт код за силeн дъжд е обявен в 7 области – София и Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Вятърът ще е слаб от североизток. Максималните температури на въздуха ще са 16-18 градуса, на морската вода е около 17 градуса.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13, на 2000 метра - около 5 градуса.

Продължителността на деня е 14.55 ч.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

И утре над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Над източната част от страната ще има разкъсана облачност, без валежи. През следващите два дни валежи ще има из цялата страна, на места ще са интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури. Дневните температури ще се понижат. В неделя ще има повече слънце. В следобедните часове ще има и купеста облачност, но само на отделни места, главно в планините и планинските райони на Западна България, ще превали краткотрайно. Температурите ще започнат да се повишават. В понеделник и вторник ще преобладава слънчево време, с временни увеличения на облачността; вероятността за валежи е много малка. Затоплянето ще продължи.