След вчерашното заседание на Националния оперативен щаб, ръководено от вътрешния министър Валентин Радев, не е променено нивото на заплаха от тероризъм в страната, както и това на готовност на службите след случилото се снощи в Манчестър.
На срещата на щаба са присъствали всичките му членове, обяви по-късно главният секретар на МВР Младен Маринов. Щабът е изготвил анализ и оценка на рисковете, включително и оценка на заплахата от терористичен акт по доклад на службите.
Оценката е, че към момента няма непосредствена заплаха за България, както увериха по-рано вчера двама министри - вътрешният министър Валентин Радев и военният Красимир Каракачанов.
На заседанието е потвърдено трето, т.е. най-ниско ниво на заплаха по Закона за противодействие на тероризма. Потвърдено е нивото на готовност - „зелена степен“, т.е. постоянна готовност на службите в страната, което е ежедневната им работа, и „жълта степен“ - за специализираните служби, както и по отношение на транспортната инфраструктура, по летища и гари, обясни Маринов.
Предприети са мерки за осигуряване на засилено полицейско присъствие на местата с висока посещаемост от граждани.
Младен Маринов увери, че властите са взели всички мерки за сигурността на гражданите. Във връзка с днешния националния празник - 24 май, когато се очаква струпване на повече хора, както и при футболни мачове или други мероприятия, службите вземат всички необходими мерки, без значение какво се случва по света, обясни главният секретар.