ТЕЛК-овете в цялата страна трети ден не издават експертизи за нетрудоспособност заради решение на Върховния административен съд.

Срокът на освидетелстване и методиката, която определя процентът намалена работоспособност или вид и степен на увреждане при деца и възрастни, бяха отменени от тричленен състав на съда. Здравното министерство не е обжалвало в срок и затова решението влиза в сила. Нова методика пък няма и лекарските комисии не могат да издават решения. Въпреки това не връщат пациенти.

“Преглеждаме ги, взимаме медицинските документи, записваме анамнеза, статус и т.н. и чакаме нареждане от министерството, за да се обадим на хората да си вземат решенията”, обясни д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК - София. По думите ѝ през 72-те комисии в страната минават между 10-15 човека на ден, които ще бъдат засегнати от ситуацията. Заради липсата на решения обаче може много хора да се окажат с прекъснати инвалидни пенсии.

Според здравното министерство обаче няма причина ТЕЛК-овете да спрат да работят. Според МЗ при определяне на трайната неработоспособност комисиите ще трябва да спазват досегашните критерии в Наредбата за медицинската експертиза. Официално становище към ТЕЛК-овете обаче оттам не е спуснато и лекарите не знаят как да процедират.

По закон, за да се приеме нова методика за оценка на неработоспособността, трябва да има становище и от Националния съвет за тристранно сътрудничество. Съставът му обаче още не е обновен.