Предложение, което не може да се откаже, ще направи Еврокомисията

Еврокомисията ще представи следващата седмица предложение, което ще направи по-примамливо приемането на единната валута за страните от съюза, които са извън еврозоната. Това съобщи в Брюксел еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси, съобщи Ройтерс.

Според агенцията това е част от усилията да бъде сплотен Евросъюзът преди началото на преговорите за Брекзит.

Предложението ще се съдържа в очертаването на бъдещето на еврозоната. “Ще се опитаме да изработим рамка, която да е толкова привлекателна, че да е - както казват във филмите - “предложение, което не можеш да откажеш”. Така Московиси отговори на въпроси на журналисти за подробности за неговата инициатива “за приключване на икономическия и монетарен съюз до 2025 г.” Според него след Брекзит икономиката на ЕС ще бъде още по-силно доминирана от еврозоната и това би трябвало да е мотив към онези извън нея да се присъединят.

Всички страни от ЕС с изключение на Великобритания и Дания са задължени да приемат еврото, но не е фиксиран срокът, в който те трябва да се откажат от националната си валута, посочва агенция Ройтерс.

Московиси изтъкна, че всяка държава трябва да се движи към единната валута със собствено темпо, както и че Еврокомисията няма нито правомощията, нито желанието да принуждава когото и да е да направи това в определен срок. Затова той предпочита да говори за примамливи предложения вместо за настояване за по-бързо движение към еврото.

Отношението към единната валута в страните извън еврозоната е различно. В Полша например 57% са срещу еврото, показа проучване на Евробарометър от декември. Несъгласните доминират още в Чехия, Швеция, Дания и България, докато в полза на еврото се изказват в Унгария, Хърватия и Румъния.