Т.нар. леки цигари /„лайт“/ са също толкова опасни за здравето, колкото и обикновените. Според учени те са допринесли за разпространението на форма на рак на белите дробове - „аденокарцином“.

Учени от пет центъра за изследване на раковите заболявания в САЩ са стигнали до заключението, че тези цигари с филтри с миниатюрни дупчици, са допринесли за разпространение през последните години на тази форма на рак, която се развива дълбоко в белите дробове.

В момента този вид рак е най-разпространени при пушачите. Честотата на другите форми на злокачествени тумори на белите дробове е намаляла през последните десетилетия, докато на  тази форма се е увеличила.

Според учените допълнителните дупчици във филтрите на тези цигари, които производителите налагат с внушението, че са по-безобидни, са допринесли за разпространението на аденокарциномите на белите дробове през последните двайсет години.

Тези филтри променят начина на горене на тютюна, което води до повече канцерогенни вещества под формата на фини частици, достигащи най-дълбоко в белите дробове, където се развиват най-често аденокарциномите.

В момента на производителите на цигари е забранено да поставят на кутиите надписи „леки“ или с „намалено съдържание на катрани“.