Звучи нереално, но е истина – връзката с интернет от луната е десет пъти по-бърза, отколкото тази от Земята.
НАСА и учени от Масачузетския технологичен институт оборудваха космически апарат на орбита около Луната със свръхскоростен интернет, който е много по-бърз, отколкото за повечето потребители на Земята, съобщи в. "Дейли мейл".
Връзката достигна скорост 622 мегабита в секунда.
Екипът призна, че е изненадан от резултата, който ще даде възможност от орбита да се изпраща 3D видеоматериал, както и данни от роботизирано изследване на други планети и луни.
Тестът "Лунна лазерна комуникационна демонстрация" е направен през октомври миналата година. Тогава от космическия апарат LADEE с лазер е изпратена информация до Земята, чиято скорост достигнала 622 мегабита в секунда.
Системите с радиочестоти, използвани сега за космически комуникации, са десетки пъти по-бавни.
НАСА и екипът от лабораторията "Линкълн" са тествали първата двупосочна лазерна връзка между Луната и Земята един месец. С тази технология от Луната могат да се изпращат шест пъти повече данни с по-малък предавател и 25 процента по-малко мощност в сравнение с най-авангардната радиочестотна система.
"Концепцията е правилна и системата е надеждна. Готова е за праймтайм предаване" - каза ръководителят на екипа Дон Боронсън.
Следващата мисия на НАСА за лазерни комуникации LCRD ще бъде изстреляна през 2017 г. С нея ще бъде направен опит за лазерна връзка със скорост над 1 гигабита в секунда между Земята и спътник на геосинхронна орбита, която е 10 пъти по-близо от Лунната.
Целта на тази мисия, която ще продължи пет години, е технологията да бъде проверена, така че бъдещите космически апарати да започнат да я използват.