От днес всички ТЕЛК-ове в страната спират работа. Няма как да бъдат издавани медицински експертизи, защото Върховният админстративен съд (ВАС) e отменил действащата методика.

В същото време няма издадено нова и хиляди хора няма да могат да преминат през кабинетите за решения е пенсии, заяви Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София, цитирана от електронното издание clinica.bg.

Решението на ВАС е обнародвано в петък в „Държавен вестник". С него се отменя методиката за определяне процента на инвалидност. Заради това ТЕЛК-овете в момента не могат да работят.

Решението е тричленен състав, което дава възможност за обжалване навреме от Министерството на здравеопазване, но това не е направено от юристите на ведомството.

Самото дело срещу методиката е образувано по жалба на Мануела Огнянова Тошева от село Голяма Железна, тъй като наредбата за медицинската експертиза не е била публикувана на сайта на здравното ведомство за публично обсъждане.

"Няма как да използваме старата методика, защото в нея се говори не за проценти инвалидност, а за три групи на увреждане, с тази система няма електронен продукт, който да използваме и да издаваме решения", обясни д-р Холевич. Според нея всички решения, които комисиите издават в момента, ако не са спрели работа, са невалидни.

От Министерство на здравеопазването заявиха за Economic.bg, че до края на деня ще излязат със становище по проблема.  Не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от проблема, защото зависи колко време ще продължи той. В страната има 70 комисии, през които минават поне по десетина души за медицинска експертиза на ден, обясни д-р Холевич. Това прави поне 700 ежедневно.

Проблемът с блокирането на ТЕЛК-овете е бил ясен още на служебното министерство. На 6 април на сайта на ведомството се появява проект за приемане на наредба за медицинската експертиза с мотива, че самата тя е оспорвана в съда. Най-вероятно заради смяната на властта обаче, досега не бе приета от Министерски съвет.