НАСА планира Пеги Уитсън и Джак Фишър да излязат извънредно в открития космос утре, за да подменят счупен компютър - един от общо двата, които контролират главните американски системи на МКС.

Повредата в устройството възникна в събота, по неизвестни причини. Тя остави оборудването на космическата лаборатория - захранване, радиатори, охлаждане и други системи, да работи, поддържано от резервния компютър.

Екипажът от петима души от САЩ, Русия и Франция не е в опасност.

Пеги Уитсън и Джак Фишър излязоха в открития космос на 12 май, като работиха по повърхността на Международната космическа станция. Операцията беше определена като успешна от НАСА. По време на изпълнението й се появиха дефекти в охладителната система на скафандъра на Фишър.

Това ще бъде десетото излизане за 57-годишната Пеги Уитсън, а за 43-годишния Джак Фишър - второ. На борда на МКС работят също руските космонавти Олег Новицки и Фьодор Юрчихин, както и французинът Тома Песке.

Предишно излизане по спешност в открит космос на екипаж на НАСА беше през декември 2015 г. Тогава астронавтите освободиха спирачките на блокирала мотриса.