Румънският министър на труда и социалните грижи подготвя най-голямото увеличение на заплатите, пише днес вестник "Евениментул зилей" и допълва, че част от държавните служители ще имат увеличение на заплатите с 200%, съобщи "24 часа". Министър Олгуца Василеску увери, че обявеното по-рано увеличение на заплатите ще бъде осъществено, а служителите в армията ще имат повишение и с 200%, само че това увеличение ще се извършва поетапно до 2021 година.

Румъния все още има да си връща 868 милиона долара и 1,4 милиарда рубли от различни държави, кредитирани от Чаушеску, пише днес румънското издание "Економика", като се позовава на доклад на финансовото министерство.

В доклада на министерството на финансите е отбелязано, че румънската държава има да си връща към средата на миналата година 868 милиона долара и 1,4 преводни рубли, произхождащи от експортни операции, международно икономическо сътрудничество и други външни дейности, извършени преди 31 декември 1989 година. Общо 13 държави дължат средства на Румъния. 627 милиона долара се дължат от страни, с които Румъния е регламентирала задълженията и се изпълняват плащания. Тук влизат държави като Ирак, Северна Корея, Конго и други. Най-голяма част от задълженията са на Ирак - 612 милиона долара. Румъния има споразумение с Ирак за изплащане на задълженията на траншове до 2028 година. Румъния не е регламентирала начина, по който да се върнат дълговете в общ размер от 241 милиона долара от шест държави, сред които Судан, Либия и Сомалия.

Що се отнася до задълженията към Румъния на Куба, които са в преводни рубли и възлизат на 1,43 милиарда преводни рубли, положението не е ясно, защото американската държава не желае да регламентира ситуацията относно исторически задължения в преводни рубли. От бившите комунистически държави Куба има споразумение само със Словакия и Русия, като Русия опрости 90 процента от дълговете й в размер на 35 милиарда долара.