“Не може да се очаква от Екатерина Захариева и Цецка Цачева да направят реформи в съдебната система и днешната среща на председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов не е знак за по-задълбочено отношение към реформата, а че премиерът иска да потуши конфликта в системата“. Това коментира лидерът на “Движение 21“ Татяна Дончева пред бТВ.

“Да се очаква от Цецка Цачева и Екатерина Захариева реформи, особено в области, които са им смътно познати, и да станат изведнъж те задълбочени – няма такъв случай. Те ще бъдат по-скоро безконфликтни. Те нямат нито професионални възгледи, нито сърце и хватка да гонят такива неща“, обясни Дончева.

Според нея до края на мандата на това правителство Цачева и Захариева ще обясняват как са направи радикална реформа, но не са пипнали конституцията, защото Брюксел не е настоял изрично. Татяна Дончева смята, че единственото желание на премиера Борисов е да потуши скандала в съдебната система, а не да реформира.

“Знак от срещата (на Лозан Панов с Борисов-б.р.) е желанието на Бойко Борисов конфликтът в съдебната система да бъде потушен. Този конфликт обаче е заложен не само от ненавистта на персоните, колкото от това, че в момента текат избори за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). За пръв път ВСС се излъчва при условията на пряк избор от магистратите. В този избор има залог, защото може би механизмът на контрол, който досега беше използван при избора на членове на ВСС, не е достатъчно надежден и те не знаят окончателния резултат“, каза Дончева.

Според нея Борисов трябва да положи усилия по отношение на Цацаров, защото е ясно, че във ВСС “той се държи по някакъв дерибейски начин, което създава неприятна и неприлична практика“. Дончева призова правителството в името на европредседателството да се направи усилие българите да изглеждаме като цивилизовани хора.

“Няма как да кажем на европейците: “Ние сме прости, ще ни приемете такива, каквито сме“. Трябва да изглеждаме възпитани и цивилизовани. Това, смятам, е постижимо. Смятам, че Борисов има ресурс и авторитет да се обясни с Делян Пеевски, че на европейците не може да продаваме простотия. И правителството, и мнозинството нямат интерес от това“, коментира лидерът на “Движение 21“.

В общ коментар за състава на новото правителство Дончева каза, че в него участват “универсални министри, които са свикнали външно да имитират поведение на министър“

“В смисъл – да спазват дневната програма, да населяват кабинета на министъра, да гледат да не изпадат в конфликт и да са активни, само когато падишахът им е поръчал правят определени неща“, каза тя. Според нея скандалът снимките с нацистки поздрави няма как да събори коалицията, защото никой няма интерес от това.

“В много деликатно положение са както ГЕРБ, така и Европейската народна партия (ЕНП) и Европейската комисия (ЕК), защото имаше възможност ГЕРБ да направи коалиция с Обединените патриоти (ОП) още след президентските избори, в състава на миналия парламент. Тогава ЕК и ЕНП се противопоставиха на такава коалиция под предлог, че националистите са недопустими в правителство. След изборите станаха допустими в правителството“, каза Дончева.

Според нея самата снимка с нацисткия поздрав подсказва наличие на глупост.

“Висшите държавни постове не са за глупави хора, не са за хора, които не могат да преценят дали да сложат и какво да сложат във „Фейсбук“. Тъй като това не се оказва единичен случай, за мен това означава, че тези хора, със снимките си, искат да се харесат на определена група, които са привърженици на тяхната формация. Както знаете, привърженици на “Патриотите“ са една група много агресивни възрастни хора и една група много агресивни млади хора със специфично отношение към малцинствата, ромите, бежанците“, каза Дончева.

Тя припомни случая с пребития в центъра на София чернокож британски банкер преди няколко дни.

“България не може да прави впечатление на расистка страна. Опасното е да се подкрепят такива политически сили, които не смятат, че трябва да дадат отпор вътре в себе си и свободно пропагандират това отношение към тези групи хора“, допълни Дончева.