Доналд Тръмп сключи най-голямата оръжейна сделка в историята на САЩ по време на започналата днес негова визита в Саудитска Арабия, съобщи в Туитър официалният представител на Белия дом Шон Спейсър. "Президентът завърши успешно преговори за доставка на оръжие за над $109,7 млрд", съобщи той. 

Преди това саудитският крал Салман окичи Тръмп със златен орден "Крал Абдул Азиз". Това е най-високото отличие на страната, на името на основателя на управляващата династия, предадоха международните агенции.

Тръмп е удостоен с тази награда "за усилията си за развитие на двустранните отношения и разпространяване на мира и стабилността по света, а също в знак на признателност за историческите тесни връзки между Саудитска Арабия и САЩ", посочи в изявление кралският двор.

Орденът се връчва на чуждестранни държавни глави за изключителен принос за укрепването на двустранното сътрудничество. Сред удостоените с него е и бившият американски президент Барак Обама, посочва ТАСС.

Тръмп и крал Салман изглеждаха добре в компанията един на друг, разговаряйки непринудено с помощта на преводач в кралския дворец "Ал Ямама", отбелязва Ройтерс. Освен това двамата си разменили и послания в Туитър като Тръмп отбеляза, че е чудесно да е в Рияд. В отговор кралят го приветствал в официалния си акаунт с думите: "Г-н президент, вашето посещение ще засили стратегическото сътрудничество и ще доведе до глобална сигурност и стабилност".

След банкет в двореца се очаква Тръмп и кралят да водят частен разговор и да участват в церемония по подписване на множество американско-саудитски споразумения, включително сделка за 100 милиарда долара за покупка на американско оръжие от кралството.

Очаква се саудитският петролен гигант "Арамко" /Aramco/ да подпише днес сделки за 50 млрд. долара с американски компании - част от стремежа на монархията да диверсифицира икономиката си отвъд износа на петрол.

Американският технологичен и инженерен конгломерат "Дженерал електрик" (Джи И) /General Electric, GE/ вече обяви, че е подписал със Саудитска Арабия сделки за 15 млрд. долара. Контрактите, които включват стоки и услуги от Джи И за близо 7 млрд. долара, са от различни сфери - от енергийния отрасъл и здравеопазването до петролната и газова индустрия и минната промишленост, посочи компанията. Част от сделките представляват меморандум за разбирателство и изискват по-нататъшни договаряния.

Утре се очаква Доналд Тръмп да държи в Рияд реч пред мюсюлмански лидери с призив за сплотяване в борбата срещу ислямистките екстремисти. Той ще участва също в среща на върха с лидерите от шестчленния Съвет за сътрудничество в Залива.