За довършването на автомагистрала „Хемус” ще са необходими над 2 млрд. лв. Това каза днес в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол строителният министър Николай Нанков.

Остава да се достроят 250 км, уточни той. Първата отсечка е от Ябланица до п. в. Боаза (9,3 км). Следващата до разклона Плевен-Ловеч с дължина 50 км. Третата е от там до Велико Търново (85 км), четвъртата от там до п. в. Буховци, е дълга 90 км и от там до п. в. Белокопитово още 16 км.

Тези участъци могат да бъдат обособени в 3 групи. За 2 от отсечките от Ябланица до п. в. Боаза и от п. в. Буховци до п. в. Белокопитово има започнати обществени поръчки за проектиране, строителство и консултантски услуги. За първата има предложена цена от 55 млн. лв. без ДДС, която е почти 2 пъти по-ниска от индикативната цена. Решението за избор на изпълнител бе обжалвано в КЗК, която се изказа в полза на АПИ. Сега обаче има подадени 5 жалби във ВАС. Ще изчакаме решението за да може да се сключат договорите и да започне изграждането на тази отсечка. За втората отсечка - Буховци-Белокопитово днес се отварят ценовите оферти на допуснатите участници за изработването на технически проекти и строителството, като индикативната стойност е 133 млн. лв. без ДДС за проектиране и изграждане и 2,6 млн. за консултантски услуги.

Втората група отсечки включва 50 км между Боаза и разклона между Плевен и Ловеч. За нея е стартирала обществена поръчка за избор на проектанти. Ще подпишем договори в рамките на няколко дни. Проектирането ще протече на 3 етапа и срокът за изпълнението му е 6 месеца.

В третата група влиза останалата част от трасето на автомагистралата, за които има идеен проект. В момента обаче проектантският екип отстранява констатираните от АПИ забележки и пропуски в документацията. За новите варианти ще се прави нов ОВОС, за което бе сключен договор с външен изпълнител през 2016 г.

За 2017 г. от МС са осигурени 22,8 млн. лв. за началото на реализацията на първите два участъка, за които ще се изберат изпълнители.