Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп се отправя в петък на първо посещение отвъд океана, а спирките са Саудитска Арабия, Израел и Ватикана, домове на трите световни религии – ислям, юдаизъм и християнство, предава британската медия BBC.
Саудитска Арабия е изненадващия избор на дестинация за първата визита на републиканеца след встъпването му в длъжност като 45-ти президент на САЩ. Родното място на исляма и дом на свещените места за поклонение в Мека и Медина ще бъде посетено от човек, който наскоро бе обвинен в ислямофобия заради неуспешните му опити да забрани влизането в САЩ на пасажери от шест страни с преобладаващо мюсюлманско мнозинство. 
През февруари 2016 г., в рамките на предизборната му кампания, Тръмп предположи, че властите в Рияд са замесени в терористичните атентати от 11 септември 2001 г. „Кой взриви Световния търговски център? Не бяха иракчаните, бяха саудитците – погледнете към Саудитска Арабия, отворете документите“, бяха думите на републиканеца.
Оттогава насам настъпиха сериозни промени. Като президент, Тръмп взе решение да се дистанцира от външната политика на своя предшественик Барак Обама, да овладее Иран и да умиротвори саудитците. Скоро след встъпването си в длъжност през януари той изпрати новия си директор на ЦРУ Майк Помпей в Саудитска Арабия и Бахрейн. Така бе поставена основата за ключовия поврат в изграждането на нова връзка между Вашингтон и Рияд - посещението в Белия дом младия саудитски принц и министър на отбраната и петрола Мохамед Бин Салман.