Тарифата за ключа за двата зрелостни изпити е 250 лв.

Срещу 150 лв. се предлагат отговори на матурата по български език и литература, която се провежда днес. Офертата е в групата „Матури 2017“, където зрелостниците споделят разнообразна информация за държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

„Монитор“ се свърза с въпросния търговец, който обясни, че срещу 150 лв. на есемес се изпращат отговорите от първия и втория модул на матурата, без теза и резюме, както и темата за третия модул.

Той обаче не обясни как точно се сдобива с ключа към матурата и какви гаранции дава, че не завлича зрелостниците.

В същата група могат да се намерят и други оферти за изкарване на зрелостния изпит чрез измама.

Броени дни преди зрелостните изпити в сайт за онлайн търговия пък се завъртя и оферта за продажба на есета за матурата по философия срещу 20 лв. за една писмена разработка.

Ден преди зрелостния изпит във Фейсбук се появиха и профили с имената на автори като Атанас Далчев, Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Христо Ботев, Димитър Димов и др. Постовете са с шеговити послания, както и подхвърляния кой творец ще се падне на третия модул на матурата. 11 718 750 ще са възможните комбинации на изпита по български език и литература. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра.

Изпитът започва точно в 8 часа и е с продължителност четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности се отпускат два допълнителни часа. Пише се само с черен химикал. Матурата ще е разделена на три модула. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.