Наскоро ме питаха относно навика ми всяка сутрин да се събуждам в 4:30 ч. „Какви са ползите за здравето?”  За съжаление, такива не са ми известни – пише Лео Бабаута, автор на култовия блог Zenhabits.

И въпреки това, ранното ставане има куп други предимства.

Нека първо да кажа, че ако сте нощна птица и така ви е добре, няма причина да променяте нищо. Но за мен превръщането в ранно пиле (да, това е възможно) беше божи дар. Помогна ми по толкова начини, които трудно мога да изброя. Ето само някои от тях:

Да посрещнеш деня. Обичам да ставам и да поздравявам чудесния нов ден. Вдъхновен съм от Далай Лама, който казва: „Всеки ден, когато се събуждате, помислете си: щастлив съм, че се събудих днес, че съм жив, имам един скъпоценен човешки живот и няма да го губя. Ще използвам всичката си енергия, за да се развивам, да отварям сърцето си към другите...“
    
Силен старт. Преди започвах деня си, скачайки от леглото, със закъснение, както обикновено. Бързах да приготвя децата за училище, бързах да ги закарам дотам и да се върна, за да работя със закъснение. Отивах на работа смачкан, полузаспал и ядосан на всички останали. Не е чудесно начало на деня. Сега имам установен сутрeшен ритуал, свършил съм какво ли не до 8 часа сутринта, децата също са станали рано, и по времето, когато всички отиват на работа, аз съм набрал преднина.

Тишина. Никакви детски писъци, футболни топки, коли, шум от телевизори. Ранните часове са толкова спокойни и тихи. Това е любимото ми време на деня. Наслаждавам се на тези тихи моменти, на времето, което имам за себе си, когато мога да мисля, да чета, да дишам.

Изгревът. Хората, които се събуждат късно, пропускат едно от най-великите чудеса на природата, повтарящи се в съвършен порядък всеки ден – изгревът на слънцето. Обичам да гледам как небето изсветлява, как среднощното синьо преминава в по-светло синьо, как постепенно се просмукват брилянтни ярки цветове, кaк всичко се озарява в розово. Обичам да тичам сутрин точно в това време, да погледна към небето и да кажа на света, „Какъв прекрасен ден!“ Наистина. Действително го правя. И знам, че е глуповато.

Закуската. Стани рано и най-сетне ще имаш време за закуска. Казват, че това е един от най-важните хранения за деня. Без закуска, организмът изразходва остатъците от енергия, с които разполага, и по обяд огладнявате толкова, че сте готови да погълнете всякаква нездравословна храна – колкото по-сладко и мазно, толкова по-добре. Но ако закусвате, сте сити до по-късно. Плюс това, да закусвате с книга и чаша кафе в тишината на утрото е далеч по-приятно, отколкото да ометете нещо набързо по пътя за работа или на бюрото си.

Упражнения. Рано сутринта, разбира се, не е единственото време за тренировки. Веднага след работа също е чудесен момент, но той може да бъде отменен веднага щом изникне нещо друго. Сутрешното упражнение почти никога не отменя.

Производителност. Сутрин, поне за мен, е най-продуктивното време на деня. Обичам да пиша сутринта, когато не отвличам вниманието си с проверяване на мейли или статистики на блога. Свършвам много повече работа, когато започвам сутринта. Така цялата ми вечер остава свободна и мога да я прекарам със семейството си.

Време за планиране. Имате цели? Това е чудесно. И няма по-добро време, за да ги прегледате и да планирате осъществяването им от момента веднага след ставане. Поставете си една цел за седмицата. И всяка сутрин, решавайте по едно нещо, което ще ви придвижи към тази цел. След което, ако можете, започнете деня си от него.

Придвижването. Никой не обича пиковите часове на трафика, с изключение на петролните компании. Ако пътувате по-рано до работното си място, а трафикът е много по-лек, ще започнете по-бързо работа и ще спестите време. Или, което е още по-добре, пътувайте с велосипед. Ако станете рано, ще имате достатъчно време. 

Срещите. Толкова по-лесно е да стигате навреме за срещи, когато ставате рано. Закъснението е неприятно за всеки, с когато се срещате. Да се появите по-рано сутринта винаги впечатлява. Плюс това  ви остава време да се подготвите.