Работничка в петричката фирма "Авист" е била уволнена ден, след като е съобщила на ръководството, че е бременна.

 

Василка Чаева от петричкото село Първомай изпаднала в шок от съобщението, че ще й бъдат прекратени трудовоправните взаимоотношения три месеца преди да изтече шестмесечният й изпитателен срок, съобщи в. "Струма".

Младата жена очаква второ дете и след като била установена бременността й съобщила за нея на собственичката на фирмата Верка Николова - съпруга на общинския съветник в Петрич Стоян Николов.

"Назначена бях на длъжността машинен оператор. Изумена съм от работодателя. Искам да заявя, че ще си сменя българското гражданство за друго. Тук, в нашата мила татковина, бременните жени нямат никаква защита. 24 часа, след като съобщих новината на собствениците на фирмата, че съм бременна, те вместо да ме поощрят, на следващия ден ми пуснаха заповед за прекратяване на трудово-правните отношения", разказва Василка Чаева. 

Тя потърсила съвет от адвокат, но й било обяснено, че според клаузата при назначението й не може да оспорва заповедта си за уволнение.

"Изчаках да ми изплатят заплатата за месец април. Останах още по-изумена, след като получих със 130 лева по-малко от предходния месец март, когато взех 430 лева. Това всичко го казвам, за да предпазя и другите жени като мен, работещи в тази фирма", допълни бременната жена.

По думите й, подобно отношение от собствениците на фирмата към бременните служителки не било прецедент. Преди няколко месеца още няколко работнички изпаднали в същата ситуация, но не дали гласност. 

"За каква борба с демографската криза и увеличаване на раждаемостта ще можем да говорим при такива работодатели и такава нормативна уредба”, пита риторично Василка Чаева. 

Общинският съветник Стоян Николов и съпругата му Верка не са коментирали уволнението на бременната служителка.