Комисията срещу расизма към Съвета на Европа представи заключенията си по изпълнението на препоръките към България, отправени в доклад от 2014 г. Евроекспертите отчитат, че препоръките са били изпълнени частично от нашата страна, съобщиха от Съвета на ЕС. 

От становището става ясно, че по препоръката за организиране на кампания за търпимост към мигрантите, България "не е съобщила за някакъв напредък". Допълва се, че положението на мигрантите и търсещите убежище в нашата страна не се е подобрило в последните две години.

По втората препоръка - Комисията за защита от дискриминация да предоставя възможност за подаването на сигнали на повече езици - България е проявила изобретателност, се посочва в документа.

Въпреки че нашата страна засега дава възможност чужденци да използват услугите на комисията на друг език само онлайн, с помощта на виртуален преводач, това се възприема като частично изпълнение на задачата, се посочва още в становището.

Съветът на ЕС препоръчва формулярите, освен на български, руски, френски, немски и английски език, да бъдат подавани и на турски език, тъй като той също се използва в нашата страна.