Въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в училище с цел превенция на ранна бременност и аборти - тази препоръка ще отправи омбудсманът Мая Манолова към Министерството на образованието и науката. Това обяви общественият защитник на форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани (ENOC), в която участват представители от 17 държави.

Манолова допълни, че лично ще запознае министъра на образованието Красимир Вълчев с препоръката по време на предвидената й с него среща утре, тъй като страната ни е една от малкото в ЕС, в които няма задължително здравно и сексуално образование.

Манолова изнесе данни на Световната здравна организация, която посочва, че България е на първо място сред 43 страни по ранно начало на полов живот сред децата до 15-годишна възраст. 27% от учениците споделят, че са имали сексуални контакти на 13-годишна възраст, а дори и по-рано. Над 6000 деца годишно у нас се раждат от малолетни и непълнолетни майки и така се стига до „феномена“ деца раждат деца.

“В същото време, само в 10% от българските училища имат свободноизбираема подготовка по сексуално и здравно образование, сочат данни на Министерство на здравеопазването“, посочи Манолова.

По думите й, за първото тримесечие на 2017 година са извършени 531 аборта на момичета под 19 години, а през 2016 година 6 031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки.

“Това не само ограбва детството им, застрашава живота и здравето на майката и детето, но и ги обрича на бедност и социална изолация. Това е проблем на обществото ни и за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение, сексуалното и здравното образование на деца трябва да започва от най-ранна детска възраст“, посочи още омбудсманът.

Пред участниците Манолова призна, че България преминава през сложна и трудна социална промяна по закриване на институциите и преместването на децата в грижа, близка до семейната.

“В тази ситуация най-важно е да се гарантира безопасна и сигурна среда, добра грижа и перспективи за развитие на всяко дете в контекста на най-добрия негов интерес. Това, което е най-важно в този процес, е да бъде чут гласът на децата. Да се научат и политиците и институциите да слушат децата и да се съобразяват с тяхното мнение“, каза тя.

Манолова припомни, че от първия момент на мандата й, преди година и половина, е започнала кампания по закриване на шестте възпитателни интерната, в които са настанени деца в конфликт със закона.

“Това са места, в които зад решетки са въдворени деца, включително малолетни и то за простъпки, за които възрастните не носят отговорност – скитничество, просия, проституция, бягство от дома и от институции“, каза тя.

Манолова допълни, че вместо подкрепа и грижа, децата там са жертва на обстоятелствата, живеят при изключително лоши битови условия, имат занемарен учебен процес и липса на възможности за смислено прекарване на свободното време.

“Освен това те са без лично пространство и джобни пари и са подложени на насилие, включително сексуално“, посочи още тя.

“Написах препоръки до всички отговорни институции. Изготвих специален доклад, който внесох в парламента. Настоявах и участвах в изработването на изцяло нов закон за детското правосъдие, участвах в неговото представяне. Настоявах за създаването на Национална програма за поетапно закриване на тези интернати, като предложих първия от тях да бъде един интернат край Сливен – в с. Драгоданово, където многократно бях на проверки и дадох пресконференции за условията там, включително и факта, че момичетата извършват сексуални услуги, буквално за по 5 лв. на местното население“, разказа Манолова.

Тя информира колегите си омбудсмани, че в резултат на всички нейни усилия не е последвало нищо и в последните дни през миналата седмица там се е случил тежък инцидент с фатален изход.

“На срещата ми утре с г-н Вълчев, за трети пореден път пред министър на образованието и науката, ще поставя остро въпроса за закриването на интерната в с. Драгоданово, а през следващата седмица свиквам всички отговорни институции на дискусия в гр. Сливен“, допълни Манолова.