От МВР увериха, че новият компютърен вирус не е нанесъл вреди на правителствени организации, частни фирми или отделни граждани. Министерството потвърди информацията на "Хоризонт", че е имало сигнал за проникване в системата на областната администрация в Ямбол. 

Вирусът обаче е неутрализиран и не е нанесъл щети. Опитът за хакерска атака у нас не е успял заради въведената антивирусна програма в областната управа на града, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР. 
Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) отрече да е била обект на хакерски атаки. Днес преди обед интернет страницата им е била в техническа профилактика и не е ставала обект на атаки през интернет, уточниха от агенцията. 

Експерти предупредиха, че в следващите дни е възможна появата на нов модифициран вид на същия компютърен вирус и още по-големи мащаби на атака. Съветът към потребителите е незабавно да инсталират публикуваните от производителя обновявания за операционната система Windows, да се снабдят с надежден антивирусен софтуер и да бъдат бдителни при работа с непоискани СПАМ съобщения и прикачени към тях съмнителни файлове.

Допълнителни конкретни стъпки за защита може да намерите на страницата на ГДБОП.
Още в неделя от Главната дирекция за борба с организираната престъпност отправиха съвети към гражданите у нас и институциите какво да правят, за да не станат жертва на хакерски атаки. От Европол пък обясниха, че очакват в глобален мащаб атаките да продължат и през днешния ден. От международната полицейска служба обявиха, че кибератаката от петък е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 държави.

Нови хакерски атаки са били регистрирани на места в Азия и Европа, съобщава Би Би Си. В Китай са засегнати и държавни институции.  Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма нищо общо с хакерските атаки.
Страната не е пострадала сериозно от кибернападенията, посочи  Путин и допълни, че злонамереният софтуер, създаден от разузнавателните служби, може да се обърне срещу създателите си.