Близо 4 часа продължава заседанието на Националния съвет на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Заседанието се провежда в централата на партията на ул. „Позитано” 20 в зала „Александър Лилов”. 
Очаква се на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова да направи предложение за промени в състава на Изпълнителното бюро във връзка със заявеното от нея, че не могат да се съвместяват постовете народен представител и член на ръководството на партията. 
Към момента в Изпълнителното бюро членуват 16 души, от които 11 бяха избрани за народни представители на предсрочните парламентарни избори.
В началото на заседанието лидерът на БСП Корнелия Нинова направи анализ на новото правителство. По думите й в предизборната парламентарна кампания представители на ЕНП, към което политическо семейство принадлежи ГЕРБ, са определи БСП като популистка партия и са призовали българските граждани да не ги допускат във властта. Тя допълни, че защитата на българското производство и отказът на БСП да се подкрепи СЕТА е било определено като антиевропейска политика. „ГЕРБ внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с националистически партии, които настояваха за излизане от членството на ЕС и НАТО“, посочи Нинова и подчерта, че днес ЕНП приема това безрезервно. По думите й тези двойни стандарти показват само едно – че за ГЕРБ не са важни принципите на демокрацията и европейските ценности, а единствено властта. Корнелия Нинова предложи на Националния съвет на БСП да възложи на ПГ на партията да внесе промени в изборното законодателство за въвеждане на мажоритарна-смесена система. Тя заяви, че предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарния вот не се прави от правителството, защото ще се разпадне преди да е заработило. „Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 млн. души“, коментира тя. „Обединени патриоти“ не биха го подкрепили, защото ще останат извън парламента“, каза още Нинова и посочи, че това е „чудесна“ симбиоза от „принципност“ и „грижа“ за народния вот.