Война с превъртените километражи при продажбата на автомобили втора ръка поде евродепутатът Андрей Новаков, съобщи самият той в предаването "Събуди се" по Нова тв.

Според него тази практика засяга най-незащитените хора, с които с години са събирали пари за автомобил, а накрая са били измамени. Според статистиката такава измама с превъртени километри ощетява купувача средно с 3000 евро.

"От месец май т. г. тази дейност е забранена в Европа, но практиката трудно се изкоренява. Затова въпросът е в превенцията. Всеки да може да провери какво купува в интернет и реалното състояние на колата. Превъртането да стане толкова сложно, трудно и скъпо, че да не си струва усилията на недобросъвестните търговци да манипулират километража. Само така може да бъде смазана тази практика. А тя вече е и криминализирана", казва Новаков.

Автотърговците у нас твърдят, че имат етичен кодекс и съветват купувачите, преди да броят парите, да минат през сервиз. Така ще се предотвратят много катастрофи заради технически неизправности, неотсранени навреме заради заблудата с навъртените километри. Техни колеги признават, че рядко им попада автомобил втора ръка с неманипулиран километраж, най-често още преди той да стигне до българския пазар.