Около 2.8 милиона души са избягали от конфликтната зона в Източна Украйна, съобщи ръководителят на местния клон на Международния червен кръст и на Червения полумесец Даврон Мухамадиев, цитиран от световните медии. Около 1.5 милиона са вътрешно разселени лица, преместили се в други източни области и Централна Украйна. Други 1.2 милиона са потърсили убежище в Русия, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Между 100 000 и 120 000 украинци пък са предпочели да се установят в Беларус. По последни данни в самата зона на въоръжения конфликт в Донбас в момента живеят около пет милиона души.

Украинският президент Петро Порошенко смята, че предоставеният от ЕС безвизов режим за гражданите на тази страна ще стане мотивация за връщането на Крим и Донбас под контрола на Киев. Съветът на ЕС одобри в четвъртък окончателно решение за предоставяне на безвизов режим на Украйна. Порошенко каза, че споразумението ще бъде подписано на 17 май. Очаква се безвизовият режим да влезе в сила около 11 юни. "Предоставянето на безвизов режим е много важно за провеждането на политиката на деокупация на Крим и Донбас. Когато говорим за връщане на окупираните територии по политико-дипломатически път, това означава създаване на условия, които да накарат жителите да се върнат в Украйна и да получат украински паспорт", посочи Порошенко в интервю за телевизия "1+1".

През март обаче Порошенко заяви, че заради блокадата на Донбас, наложена от украинските радикали, Украйна напълно е загубила контрол върху тази територия. "В резултат на блокадата Украйна загуби последната сфера на влияние върху тази територия", заяви Порошенко на заседание на Съвета за сигурност. "Заедно с това бе нанесен удар по националната енергетика, металургия и бюджета. Организаторите на блокадата лъгаха обществото, защото това не беше блокада (на отделни райони в Донбас - б.р.), а и за каква блокада може да се говори, когато там има дупка от стотици километри по границата, включително с Руската федерация? Всъщност това се оказа спецоперация, насочена да се изтласкат окупираните райони от украинския Донбас към Русия", изтъкна още президентът.
 

ЖЕРТВИ

Досега при бойните действия в Източна Украйна са загинали над 10 000 души, сочат данни на ООН. Ранените са около 23 500 души. Информацията е огласена в доклад на мониторинговата мисия на ООН по правата на човека в Украйна. Загиналите цивилни са над 2000, а ранените са между 7000 и 9000, съобщи шефът на мисията Фиона Фрейзър. Останалите жертви са бойци от украинските въоръжени сили и членове на проруските бунтовници. Крехкото примирие в Донбас постоянно се нарушава и от двете враждуващи страни.