Ако един човек на 55 години е с нормално кръвно налягане, то рискът да стане хипертоник до края на живота си е 90 процента. Това показва американско проучване, информира в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик кардиологът д-р Стефан Найденов. Той допълни, че усмивката, езикът, говорът и неравномерното повдигане на ръцете издават мозъчния инсулт в най-ранен етап, когато шансът за лечение е най-голям.

Между 40 и 50% от цялото население над 18-годишна възраст в определен етап от живота си развиват артериална хипертония, посочи медикът. Първите симптоми на инсулта могат да бъдат издадени от усмивката на пациента. "Много често тя е асиметрична, с отпускане на единия ъгъл на устата. Езикът пък е отклонен в едната страна, а лицето като цяло е асиметрично", обясни д-р Найденов.

Говорът също издава наличието на остър инсулт. Обикновено елементарни въпроси за семейството и работата на пациента, могат да покажат здравословното му състояние, тъй като често хората с остър инсулт имат неясна реч и заваляне на говора.

"Друг способ е пациентът да затвори очи и да вдигне двете си ръце напред. Много често при инсулт те не могат да изпълнят тази команда. Дори да повдигнат ръце, много често едната се отпуска почти веднага, въпреки усилията на пациента да я задържи", каза още д-р Стефан Найденов.