По-малко от месец след съдбоносния референдум в Турция, който концентрира цялата власт в ръцете на президента Реджеп Тайип Ердоган, масовите арести, които започнаха след опита за преврат през лятото наминалата година, продължават с пълна сила.

Под прицел вече са и брокерите.

Истанбулската полиция арестува 57 души от фондовата борса на града

заради връзки с опозиционера Фетхулах Гюлен и организацията му ФЕТО, съобщи телевизия „ХаберТюрк“.

Полицията извърши хайки на 70 адреса и издаде заповеди за арест на общо 103 души. Някои от тях обаче се намират в чужбина. Според разследващите тези лица са използвали за общуване специалната месинджър програма Bylock, която шифрова данни, използвана е от повечето привърженици на ФЕТО и от участниците в опита за преврат.

Задържаните са заподозрени и в машинации с активите на „Банка Ася“ (Bank Asya), която преди е принадлежала на структурите на Гюлен. В момента той живее в изгнание в САЩ и Турция иска екстрадирането му.

Междувременно

турската полиция е арестувала и главния редактор на онлайн всекидневника „Джумхуриет“

в Истанбул днес. „Задържан съм“, съобщи в социалната мрежа „Туитър“ Огуз Гювен рано тази сутрин. Според в. „Джумхуриет“ причините за задържането на Гювен са неизвестни, но изданието уточни, че той е отведен в полицейското управление, за да даде показания.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че Гювен е задържан във връзка с информация за смъртта на местен главен прокурор в автомобилна катастрофа в западния окръг Денизли. Главният прокурор на Денизли Мустафа Алпер и шофьорът му загинаха, след като товарен камион се заби в автомобила им на магистрала на 10 май. Алпер беше първият главен прокурор, който започна разследване срещу т.нар. Фетхулахистка терористична организация (ФЕТО).

Няколко журналистически организации в Турция, както и основната опозиционна Народнорепубликанска партия, призоваха за освобождаването на Гювен.

Общо 12 журналисти и директори на опозиционния в. „Джумхуриет“ се намират в момента в ареста по обвинения в тероризъм.

Миналата година бившият главен редактор на „Джумхуриет"“Джан Дюндар и ръководителят на бюрото на вестника в Анкара Ердем Гюл бяха осъдени на пет години затвор, след като бяха признати за виновни за разкриване на държавни тайни. Обвиненията са свързани с публикации за предполагаеми доставки на оръжие от Турция за ислямистки бунтовници в Сирия.

Почти 50 хил. души са арестуваните след опита за военен преврат срещу президента Ердоган на 15 юли 2016 г. Десетки хиляди други бяха уволнени от работа.

Правителството обвинява поддръжниците на Гюлен за формирането на „паралелна държава“ в държавата. Мащабът на чистката породи тревожност за демокрацията и върховенството на закона в Турция.

На фона на тези тревожни събития Германия и Турция се договориха да предприемат опит за нормализиране на отношенията,

обяви на брифинг в Берлин правителственият говорител Мартин Шефер. По думите му решението бе взето вчера на срещата на външния министър Зигмар Габриел и турския премиер Бинали Йълдъръм.

„Договорихме се работим върху нормализирането на отношенията, които в момента са белязани от разногласия и сложности. Това е процес, който няма да стане за един ден, ще се изисква време“, каза той.

Берлин възразяваше срещу референдума за конституционна реформа в Турция миналия месец, при който според международните наблюдатели противниците на промените са били лишени от равни права в хода на кампанията.

Отношенията се влошиха и от задържаните на журналисти и преводачка от турски произход, които имат немско гражданство, заподозряни в пропагандиране на тероризма.