Христо Христов, баща на бебето Дилян от Русе, което почина през януари от онкологично заболяване, реши да дари 136 172.78 хил. лв. от набраните за лечението на детето средства, за да помогне на други нуждаещи се. Това съобщиха от Българския дарителски форум в петък.

Неговата воля е да подкрепи с 66 172,78 лв. три деца с онкологични заболявания, а останалите 70 000 лв. – да даде на фондация "Искам бебе" за инвитро процедури на семейства с репродуктивни проблеми.

До края на май екипът на фондацията ще обяви условията, при които ще се дарят средствата - за 14 двойки по 5 хиляди лева.

Трите деца, чието лечение ще бъде подпомогнато, са Мартин Дерибеев, Тарик Чинчинов и Радослав Дойчев.

Екипът на дарителската платформа ДМС благодари на бащата за изключителния жест и подкрепата, както и на ОББ за адекватната и бърза реакция при осъществяване на дарителската му воля.

След дарението средствата за лечението на Тарик са събрани и кампанията в DMS спира.

Мартин се възстановява след лечение от сарком на Юинг и средствата послужиха за продължаващо лечение в Турция, за което Фондът за лечение на деца отказа финансиране.

Радослав е бил опериран в началото на май. Предстоят 6 курса химиотерапия и нова операция през юни. За неговото лечение след дарението остава да се наберат още 5500 лв. Може да подкрепите Радо на 17 777 с кодова дума DMS RADО.