На 12 май 2017 г. Български спортен тотализатор навършва 60 години. За тези години СПОРТ ТОТО направи 91 българи милионери. Раздаде милиарди лева в печалби, а спечелените автомобили са стотици. Преди по-малко от две седмици, на 30 април, беше спечелен и вторият по големина джакпот, както и най-голямата индивидуална печалба в историята на тотото от играта „Тото 2 – 6 от 49“, на стойност 7 940 616.60 лева.

За 60 години тотото не е спирало да радва своите почитатели и дава все повече. Български спортен тотализатор извървя дълъг път – от първите машини за ръчно теглене на тиражите и ръчното обработване на фишовете, до онлайн залозите за любимите игри и въвеждането на компютърна система за обработка на залозите. Печалбите нараснаха от десетки хиляди лева до няколко милиона. Поколения наред свързват мечтите си с печалба от тотото. Много участници вече успяха да сбъднат тази своя финансова мечта, а на много други тепърва им предстои.

На днешната дата, 12 май 1957 година, се е състоял първият тираж на игрите на СПОРТ ТОТО 1. Малко по-късно, на 29 декември, започва провеждането на играта „Тото 2 - 6 от 49“, която и до днес е любима на всички българи. Първоначално печелившите числа са се теглили ръчно, а тотото се е популяризирало по време на различни спортни състезания – волейболни, баскетболни и боксови мачове, на които са присъствали много почитатели на активния начин на живот, които повярвали в мисията на тотото. Тогава все още не е имало директно излъчване по телевизията, но въпреки това интересът към тотото е бил голям. Първото предаване на СПОРТ ТОТО е било 18 години по-късно - през далечната 1975 година.

„Днес честваме 60 години от създаването на Български спортен тотализатор. Това са 60 славни години, в които тотото не само пишеше история, но се превърна в институция. За тези години БСТ съгради две големи богатства.

Първото богатство – това е мисията на БСТ да подпомага българския спорт. Това не са само суми или проценти от приходите, които ежемесечно отиват за спорта и физическото възпитание. Това е истинска подкрепа за спорта, за подготовка на нашите спортисти, за треньорите, за обезпечаване с бази, съоръжения и др. За тези 60 години България има спечелени над 431 олимпийски медала. А имаме още хиляди световни и европейски титли. И сме щастливи, че голям принос за това има БСТ. Това е голямо богатство – да сме помогнали за прославянето на България по света. Второто богатство на Български спортен тотализатор е доверието на милиони хора, които със своята подкрепа спомогнаха тези постижения да станат реалност, а в същото време деветдесет и една от техните съдби поеха по пътя към титлата, която СПОРТ ТОТО с гордост дава - МИЛИОНЕР“, коментира изпълнителният директор на БСТ, Дамян Дамянов в деня на празника.