„В никакъв случай не бих приела пост, за който не се чувствам подготвена. Външно министерство е изключително важно. Министрите са политически лица, те не са професионални дипломати”, коментира в студиото на „Здравей, България” по NOVA вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя определи правосъдната реформа като един от най-важните приоритети за правителството на ГЕРБ.

„Българската външна политика от години следва една посока, а това е - ние имаме съюзници, имаме и партньори. Турция е наш партньор”, посочи Захариева.

„Турският посланик трябва да внимава в изказа си”, подчерта тя. „Но отношенията между България и Турция са приятелски. Тя е наш съюзник в НАТО”.

„С коалиционните партньори имаме разминаване и по отношение на мажоритарния вот”, поясни Захариева за различията в политиките между ГЕРБ и Патриотите по отношение на Турция.

„Очевидно няма какво лошо да се каже за Мария Габриел. Единственото, което се измисли е, че тя е заместник-председател на Европейската народна партия, което е постижение за България”, коментира Захариева и българското предложение за европейски комисар.