Учени смятат, че са открили ключ в мозъка, който казва на организма кога да заспи.

Откритието, направено в Университета Оксфорд, може да помогне за лечение на безсънието. Изследователите смятат, че ключът управлява невроните в мозъка. Механизмът се нарича "хомеостат". Когато човек е бил буден твърде дълго, механизмът се задейства и сигнализира кога организмът е изморен.

"Когато си изморен, невроните в мозъка започват да "викат" и те приспиват", казва проф. Геро Мизенбьок, ръководител на изследването.

Учените доказват теорията при плодовите мушици, на които са премахнали този "ключ", за да ги накарат да страдат от безсъние. В организма на мухите и в човешкия мозък има една и съща молекулярна система, която задейства невроните.

Според проф. Мизенбьок, вероятно има два механизма, които управляват "моделите" на съня. Единият е биологичният часовник, циркадният ритъм, който настройва хората и животните към 24-часовият цикъл на деня и нощта. Другият механизъм е "хомеостатът", който проследява времето на събуждане и действа като ключ, за да накара организма да заспи.

"Хомеостатът прилича на термостата у дома. Термостатът измерва температурата и включва отоплението, ако е студено. Хомеостатът измерва колко дълго една муха е будна и при нужда задейства група специални клетки в мозъка. Това е електричен импулс, който приспива мухите", обяснява проф. Мизенбьок.