Срещу бившия депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов прокуратурата е повдигнала обвинение, свързано с консултантската му дейност към телекома "Глобул", 

Съдебното преследване срещу Караджов е част от разследване за престъпления против собствеността за източването на телекома чрез „кухи фирми“, докато още беше собственост на предишния си собственик - гръцката Hellenic Telecommunications Organization (OTE). Източването е установено веднага след придобиването на дружеството от Telenor Group, която е започнал всеобхватна проверка на дейността на телекома в България и в началото на 2014 г. са установени фиктивните договори.

Днес бившият реформатор получи обвинение за длъжностно присвояване, при условията на продължавано престъпление, в съучастие с главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД, като Караджов действа като помагач.

В хода на разследването по делото от СЗ “Антикорупция“ са събрани доказателства за това, че в периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов, като собственик и управител на търговско дружество, е сключил три договора с „Космо България Мобайл” ЕАД на обща стойност над 5.5 млн. лв.

През март 2011 г. Караджов е  сключил договор с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на правото на ползване на честотна лента, заедно с услуги за техническо обслужване” за сумата от 2.1 млн. лв. Шест месеца по-късно фирмата на бившия депутат е сключила нов договор с телекома за 1.4 млн. лв. с предмет: „Предоставяне от Доставчика на Клиента на Софтуер INR тяло и лицензи INR модули”. Последният контракт е за близо 2 млн. лв. от март 2012 г. с предмет „Предоставяне от Доставчика на Клиента на честотна лента”.

Разследването на прокуратурата е установило, че по тези договори няма изпълнение. В допълнение сключвайки тези договори Гроздан Караджов умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл” ЕАД да присвои сумата от 5.5 млн. лв.  Разследването продължава, а Караджов е с мярка за неотклонение „Подписка“.

До обвинението на бившия депутат се стигна след сигнал от новите собственици на Telenor от края на април 2016 г. или близо година по-късно след придобиването на телекома от гръцката„ОТЕ“.

В сигнала е посочен, че новото ръководство на Telenor е извършило вътрешен одит и собствено разследване, при което са установили 21 компании, издали фактури към Globul за предполагаеми фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева. В сигнала са посочени всички 21 компании, както и лицата, свързани с тях, за които са установени съмнителни сделки.