Повечето членове на клуба на милионерите не живеят в замъци и не обикалят града с  Bentley, но може да ги видите да се возят в непретенциозни автомобили с марка Honda или Toyota. Често някои от тях са доста спестовни. Уорън Бъфет все още живее в същия дом в Омаха, който е купил за 31 500 долара през 1958 г. Дейвид Черитън, милиардер, който е спечелил богатството си благодарение на ранните си инвестициите в Google, спестява като през последните 15 години подстригва сам косата си.

Повечето милионери приписват успеха си не заради толкова интелигентни инвестиции, а заради спестовността си, според проучване на PNC Wealth Management. Почти 80% заявяват умението да харчат по-малко като ключа за успеха си, сочи проучване на Spectrem Group, цитирано от сп. Time.

Това не означава, че трябва да живеете аскетичен живот, може да постигнете постепенно подобряване на жизнения си стандарт.

1.  Запазете половината от това, което печелите. Най-сигурният начин да ускорите пътя си благоденствието е да не харчите всички печалби и бонуси, които получавате. Но много изследвания показват, че прекаленото лишаване сега води до повече харчове в бъдеще.

Може да постигнете компромис със себе си и да запазите половината от печалбата си и бонусите, които получавате. Все пак е „важно да отпразнуваме успехите си“, смятат финансовите консултанти. 

2. Правилото гласи, че трябва да живеете в дом, за който отделяте до 28% от брутния си месечен доход. Но кой казва, че трябва да похарчите всичките 28%? Използвайки това правило, човек, който прави 18 000 лв. годишно, може да си позволи ипотека от 420 лв.

Добър вариант е да ползвате жилищни заеми с по-малък срок на изплащане. Освен че оскъпява жилището, по-дългият срок на погасяване на задълженията носи и повече рискове, тъй като е практически невъзможно да се предвиди как ще се движат лихвите с десетилетия напред.

3. Извлечете максимума от това, което харчите. Един от начините е не да си купите автомобил или ИТ джаджа като телефон, а да инвестирате в изживявания. Така ще увеличите максимално удовлетворението, което получавате от покупките, които правите.

Хората изпитват много по-голямо удовлетворение, когато си позволят почивка, а не предмети като мебели или дрехи, показва изследване на изданието „Journal of Consumer Psychology“  Това е отчасти е, защото сме най-щастливи, когато прекарваме повече време с любимите хора.