Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, неговите заместници, депутати и евродепутати от партията почетоха в неделя годишната от т. нар. възродителен процес на митинг-събор край източнородопското село Караманци.

На 10 май 1984 г. насилствената смяна на имената на българските турци среща отпор от местните жители, след което започват репресии срещу опълчилите се.

"Тези хора направиха възможно днес България да е член на НАТО и на ЕС", заяви Карадайъ.

По думите му партията от 27 години проповядва и води борба за равенство на етноси и религии в България за единство, заедност, мир и толерантност.

Карадайъ нарече "огромна лъжа" твърденията, че ДПС е против Турция и увери, че партията не само не е против нито една съседна държава, но че по отношение на югоизточната ни съседка винаги е била за силна светска демократична република, основана от Кемал Ататюрк.

Карадайъ заяви още, че ДПС ще се противопостави остро на всякакъв опит за разединение на политическата сила, и всеки дръзнал да го стори, ще бъде смятан за враг.

Друга тема в словото му от трибуната бе национализмът.

ЕС няма бъдеще, ако има двойни стандарти. В Европа не може с националисти. Но когато в България може и го правят, те си затварят очите, каза лидерът на ДПС. Няма бъдеше ЕС, ако ще има двойни стандарти, ако ще има двойни скорости, коментира той.