Минимум с един милион души трябва да се увеличи българското население през следващите десет години, за да се избегне застрашаващата ни демографска катастрофа. Тази цел поставят от партия "Възраждане" и Българската академия за наука и изкуства в програма за борба с демографската криза. В програмата се предлагат политики за връщане на българските емигранти, привличане на българите от териториите на бившия Съветски съюз и повишаване на раждаемостта чрез промяна на нагласите на младите хора у нас. По данни на академията България е държавата с най-бързо намаляващото население в света - всяка година българите намаляват с 80 хиляди души.
 
България се топи с девет души на час и намаляването на населението засяга основно българския етнос, припомни академик Петър Иванов от Демографския институт към Българската академия за наука и изкуства. "И с тази ниска раждаемост, с тази заболеваемост и със застаряването на населението е извън сметките за развитие на Европа", каза Иванов.
 
Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов представи част от мерките в съвместно разработената програма за справяне с демографската криза, която ще бъде изпратена на държавния глава Румен Радев. Една от тях предвижда привличането на българските емигранти обратно в България чрез гръцкия модел.
 
"Първото нещо, което направиха, е дадоха специален икономически статут на завръщащите се обратно в Гърция икономически емигранти. Това са хора, които са избягали заради пари и пак заради пари ще се върнат обратно. Държавата може да им гарантира в продължение на много години неплащане на данъци и осигуровки в зависимост от това как и по какъв начин ще се инвестират обратно техните средства в България, а ако създадат и работни места - още повече", каза още Костадинов.

Друга мярка, която изисква повече време и целенасочена пропаганда, е промяна в нагласите на хората у нас да създават семейство. Само така ще се увеличи раждаемостта, обясни Костадинов.

"Липсва желание за създаване на семейства и деца, защото децата не се възприемат като ценност, а това е най-трудното нещо. Когато един човек не иска да има дете, насила не можеш да го накараш", посочи той.
 
За да бъде реализирана написаната програма, е нужно отделно министерство по демографската политика, смятат нейните автори. Според тях държавата трябва да харчи около 4 милиарда лева годишно за мерки, които да предотвратят демографската катастрофа.