На фона на статистиката, която сочи, че 1 от 8 жени страда от рак на гърдата, може би това изобретение е добра новина.

18-годишният студент от Мексико Хулиан Риос Канту е изобретил сутиен, който може да засече първи признаци на рак на гърдата. И то толкова рано, че шансовете за пълно излекуване са наистина големи, пише сайтът „Indi100.com".

Студентът се е вдъхновил за изобретението си от майка си, която заради рак на гърдата е подложена на двойна мастектомия.

Канту и трима негови студенти създали компания, която използва биосензори в областта на медицината и е „посветена на повишаването на качеството на живот на жените чрез постигане на метод за самостоятелно ранно и ефективно откриване на рак на гърдата"

„Бихте ли поверили живота на човека, когото обичате, на някакъв метод за самостоятелно изследване за рак на гърдата, който може да сбърка. Ние НЕ!", казват от компанията. И допълват, че техният сутиен е особено полезен за жени, които са генетично предразположени към рак на гърдата.

Рекламират продукта си като бърз, лесен и евтин метод, както и по-малко инвазивен спрямо мамографията, за която често трябва да чакаш с месеци.

В сутиена са вградени 200 биосензора, които картографират повърхността на гърдите и отбелязват промените в температурата или размера, което се смята за много по-точен метод от самооценката.

Увеличаване на размерите, промяната във формата или температурата на гърдата може да значи повече кръв, която циркулира, което от своя страна може да значи, че кръвоносните съдове консумират нещо - това е знак за някои видове рак. Веднага щом се появи някаква малформация или тумор, се появява и излишък от васкуларизация. Колкото по-голям е притокът на кръв, толкова по-висока е температурата.

И дори не е нужно да изхвърляте любимото си бельо, казват младите предприемачи. Необходимо е само да носите този сутиен за час-час и половина на седмица, за да бъдат засечени промените.

Хулиан Риос Канту спечели голямата награда на „Global Student Entrepreneur Awards".