Чешката "Енерго-Про", притежаваща електроразпределителната мрежа в Североизточна България, търговец на ток и няколко хидроцентрали, листва от 5 май на Българската фондова борса пуснатата миналия ноември седемгодишна емисия за 130 млн. евро, чийто годишен лихвен процент е 3.5 пункта. Това съобщиха от енергийната компания, която е сред кандидатите да купи бизнеса на ЧЕЗ в България и вторичното предлагане на тези облигации  на българския финансов пазар се разчита от експертите за възможно набиране на средства за финансиране на евентуална сделка с ЧЕЗ.

"Рекордната за българския пазар облигационна емисия е показателна за потенциалa на "Енерго-Про" да реализира мащабни инвестиции в българската енергетика.“, заяви главният изпълнителен директор на "Енерго-Про Варна" Момчил Андреев.

От компанията обявиха, че част от набраните през миналата есен средства от издаването на облигациите са отишли за погасяване на остатъчен дълг по мостово финансиране, предоставено й от Банка ДСК през юни 2016 г. Друга основна част от тогавашните средства са предназначени за инвестиции в разпределителната мрежа да 2023 г., включително за закупуване на енергийна инфраструктура и оборудване, реконструкция и нови инвестиции у нас.

Остатъчните средства биха могли да бъдат вложени в други енергийни активи в България, Грузия, Турция и Румъния, според проспекта на емисията.

Инвеститорите в облигациите са международни и местни финансови институции, търговски банки, пенсионни фондове и асет-мениджъри. Емисията е обезпечена с особен залог върху безналични акции от капитала на дъщерните дружества на компанията. 50% от емисията беше пласирана от водещия мениджър "Балканска Консултантска Компания ИП" в страни от Централна и Източна Европа, а останалите 50% - в България, допълва се в съобщението.

Според изпълнителния директор на водещия мениджър на облигациите Алекс Бебов, листването им на Българската фондова борса ще помогне за развитието на българските капиталови пазари, тъй като е една от най-големите местни емисии дълг на капиталовите пазари в Централна и Източна Европа през последните няколко години.