Случи ли се някое нападение, социалните мрежи, където истината не струва пет пари, начаса кипват на тема "ислямистки терор" и "бежанци-джихадисти". Кой и защо насъсква срещу мигрантите, разпространявайки откровени лъжи?

Коментар от Александър Андреев:

Нека си припомним тези четири истории:

На 22 юли миналата година един 18-годишен младеж уби деветима души в мюнхенски мол. Всред ужаса, надигнал се през първите часове след атентата, социалните мрежи кипнаха на тема „ислямистки терор”. А тези дни беше публикуван окончателният доклад на баварското Министерство на правосъдието, от който недвусмислено става ясно, че атентаторът Давид С. е бил десен екстремист, действал в амок и в пристъп на отмъстителност.

И още примери

Атентатът срещу автобуса на футболния клуб Борусия Дортмунд, при който пътуващите в автобуса по чудо се отърваха почти невредими, също начаса беше „разчетен” като джихадистко покушение. И пак социалните мрежи, където истината не струва пет пари, а сериозните журналистически разследвания и спокойната, премислена информация са само обект на подигравки, бързо-бързо приписаха покушението на „фалшивите бежанци, наводнили Германия”. По всичко личи обаче, че атентатът е замислен и извършен от руски германец, който очаквал близо 4 милиона евро печалба от сриването на акциите на Борусия.

Преди броени дни беше арестуван офицер от Бундесвера, който се предрешил като сирийски бежанец и се регистрирал в приемателен център в Германия, кандидатствайки за политическо убежище. Прокуратурата предполага, че офицерът е планирал терористичен акт с намерението да го припише на бежанците и така да насъска германците срещу тях.

В четвъртък пред една берлинска болница полицията простреля в корема 26-годишен мъж, за когото се твърди, че буйствал и се държал агресивно. Според последните информации, мъжът, заплашил полицаите със сигнален пистолет, навярно е психично болен - и вече е съден за незаконно притежавано оръжие. Отново всички, а най-вече социалните мрежи, наостриха уши - и още преди репортерите и властите да успеят да подредят картината, вече се говореше за поредно терористично нападение с джихадистки почерк.

Призраци и лъжи

Какво е общото между тези четири истории? Отговорът на този въпрос е тревожен и тъжен. Много хора са настръхнали от страх и тревоги - и виждат призраци зад всеки ъгъл. И колкото и да им обясняваш, че в Европа жертвите на терористични атаки са все по-малко, каквито и статистики да им показваш, колкото и да ги уверяваш, че всекидневното пътуване с автомобил е хиляди пъти по-опасно в сравнение с вероятността да пострадаш при ислямистки атентат - ефектът е нулев. А едно кресливо, расистко, величаещо Путин малцинство в социалните мрежи непрекъснато насъсква срещу мигрантите и бежанците, без да обръща никакво внимание на фактите. И по-точно - умишлено игнорирайки фактите, защото доброволно или по поръчка иска да дестабилизира Европа и да срути исторически най-успешния проект за траен мир в тази част от света.

Тези хора искам да попитам: нима наистина желаете Европа да се върне към времената на войни и насилия, на затворени граници и фашистки истерии? И ако действително го искате - що за хора сте?