Фалшиви имейли с вируси се разпространяват от името на НАП, съобщава "Труд". Спам съобщенията съдържат измислена информация за промени в регламента за подаване на данъчни декларации.
 
Към имейлите е прикачен zip файл с име "известие", който съдържа вируси. Подателят на съобщенията е описан като НАП, но адресът е с японско окончание.
 
Текстът на фалшивите спам съобщения е:
 
"Уважаеми госпожи и господа,
 
Национална агенция по приходите (НАП) напомня за промени в регламента и периодите за подаване на декларации в НАП. Необходимо е да се запознаете с нововъведенията с цел спазване на всички срокове. Напомняме, че в случай на данъчно задължено лице, което не подаде декларация по този Закон, не я подаде в срок, не посочи или невярно посочи данни или обстоятелства, водещи до определяне на дължимия данък в по-малък размер или до неоснователно намаляване, преотстъпване или освобождаване от данък, се наказва с имуществена санкция в размер от 500 до 3000 лв. При повторно нарушение имуществената санкция е в размер от 1000 до 6000.
 
Внимание!
Всички подробности касаещи изменения на регламента и сроковете ще намерите в прикачения файл.
 
Национална агенция за приходите."
 

Преди месец се появи информация за фалшиви мейли от името на НСИ, съобщаващи за проучване на Галъп Интернешънъл и за мейли от името на НАП, атакуващи компютри с опасни вируси.