"България е на прага на катастрофа заради демографската криза и пенсионерския геноцид", това обяви пред Дарик радио икономистът професор Боян Дуранкев. По думите му пред бъдещата четворната коалиция, която ще управлява страната ни стоят гигантски задачи, които само един Херкулес може да реши.

Оценка среден 3 постави на служебното правителство проф. Дуранкев. Той е бил сред вариантите на президента Румен Радев за служебен премиер, но в крайна сметка държавният глава се спря на юриста проф. Герджиков.

"Служебният кабинет не успя да реши някои основни проблеми. На първо място да направи много сериозна оценка и одит на предишното управление-не се справи с това. Второ-да осигури наистина честни избори. Такива не видяхме. Служебното правителство беше повече наблюдател, отколкото фактор", обясни проф. Дуранкев.

По негови думи в кабинета Герджиков има и професионалисти. "Затова не може да се каже, че оценката на служебното правителство е слаб 2. Спокойно можем да твърдим, че една честна тройка трябва да се пише в техния бележник", посочи икономистът.

Той прогнозира, че страната ни ще бъде разтърсена от силно социално напрежение от повишаващите се цени и по-бавното нарастване на реалните доходи. Безлихвени кредити за младите семейства и въвеждането на ергенски данък - такива мерки според икономиста могат да спрат задълбочаването на демографската криза.